Welke maat bedsprei kiezen?

Meestal bepaalt het bed het karakter van de slaapkamer en geeft zijn decoratie stijl en sfeer aan de hele ruimte. Een esthetisch uiterlijk van het bed kan worden verkregen door de juiste bedsprei. Deze moet passen bij het interieur, van goede kwaliteit zijn en de juiste afmetingen hebben.

Posted By: Marcin Jamrogowicz In: Inspiraties On: Comment: 0 Hit: 4083

Een bedsprei heeft zowel esthetische als praktische aspecten. Er kan tijd bespaard worden voor het opmaken van het bed, doordat de dekens bedekt worden. Om zijn functie optimaal te vervullen, moet de sprei de juiste afmetingen hebben.

Daarom moeten eerste de lengte, breedte en hoogte van het hele meubel en de matras bekend zijn (rekening houdend met de extra ruimte die de dekens en kussens innemen) en worden gekeken of het bed een hoofdbord en ombouw tussen de poten heeft.

Daarnaast moet rekening gehouden worden met de vraag hoe we het bed willen opmaken:

  • de sprei over het bed heen
  • de sprei ingestopt rond het matras.

1. Sprei over het bed heen:

In dit geval is de lengte en breedte van het bed belangrijk evenals de afstand tussen de vloer en de bovenrand van de deken. Aanbevolen wordt dat de bedsprei minimaal 40 cm over iedere bedrand hangt (m.u.v. het hoofdbord) en maximaal tot aan de grond.  

Bedenk ook of je wilt dat de sprei een esthetische omslag heeft bij het hoofdeinde, waarvoor ca. 40 cm extra nodig is.

Onthoud dat in geval van een voetendeel (verhoogd/ingebouwd gedeelte aan het voeteneind) geen extra materiaal aan de voorzijde nodig is.

Voorbeeld:

Een bed is 160 cm breed, 200 cm lang en 50 cm hoog.
Aanbevolen minimale afmetingen van de sprei: 240 cm breed (160+40+40) x 240 cm lang (200+40).  

Indien het bed een ingebouwd voetendeel heeft, dient de sprei 240 cm breed bij 200 cm lang te zijn.  

Wanneer je een esthetische omslag van de sprei bij het hoofdeinde wenst, dient bij de bovenstaande lengtes 40 cm te worden opgeteld.

2. Sprei ingestopt rond het matras:

Een sprei die rond en onder het matras wordt gestopt, is een moderne oplossing. Door de randen van de sprei onder het matras te steken, wordt het bedframe benadrukt en krijgt de slaapkamer een elegant uiterlijk. Deze optie vereist echter meer tijd bij het opmaken van het bed.  

Een instopsprei heeft ook andere afmetingen dan een sprei die over het bed ligt. Bovendien is het in dit geval aan te raden om een dunne sprei te kiezen, die makkelijker tussen het matras en het bedframe past. De sprei gaat anders snel kreukelen.  

Voorbeeld:

Een matras is 160 cm breed, 200 cm lang en 20 cm hoog.
De minimale afmetingen van de bedsprei zijn 240 cm breed (160 + 20 + 20 en 20 cm voor onder het matras aan beide zijkanten) en 240 cm lang (200+20 en 20 cm voor onder het voeteneind). Indien het bed een ingebouwd voetendeel heeft, moet de sprei minimaal 240x220 cm zijn.

Wanneer je een esthetische omslag van de sprei bij het hoofdeinde wenst, dient bij de bovenstaande lengtes 40 cm te worden opgeteld.

Comments

Leave your comment